sunnuntai 7. helmikuuta 2016

VÄRITERAPIAA KESÄRULLIEN MUODOSSA









 
Vaikka ulkona on harmaata, märkää ja sumuista, niin kun ruokapöytään läväyttää kasan ihanan värikkäitä kasviksia, tuoretta makua ja kesäistä fiilistä, niin kyllähän siinä mieli piristyy ihan väkisinkin. Kesärullia maistoin ensimmäisen kerran joskus ehkä kahdeksan vuotta sitten Malesiassa ja se oli täyttä ihastusta kertaheitolla. Siihen nähden miten paljon rullista tykkään, on kyllä tehty näitä ihan hävettävän harvoin ja blogiinkaan eivät ole koskaan ennen päätyneet.
 
Lähikauppaan perjantaisin tulevat Rullat, olivat jo toisen kerran yritettyämme päässeet loppumaan (en ikinä muista tilata niitä etukäteen) ja rullahimo kasvoi nyt niin valtavaksi, että päätimme alkaa pitkästä aikaa askartelemaan niitä itse. Vietnamilaisten kesärullien tekoa ei estä edes toimimaton liesi (kyllä, se on edelleen rikki, ollaan sinnitelty ilman keittotasoa jo kolme viikonloppua!), sillä sisään tulevat vermisselit kypsyvät kulhossa vedenkeittimellä lämmitetyn veden avulla, ja sama toimii myös riisipaperilevyihin.
 
Rulliin en nyt näpyttele sen kummempaa ohjetta, niihinhän voi kasata sisään mitä vaan tuoretta ja raikasta, mutta kysy pois jos vinkkejä kaipaat! Tällä kertaa meillä oli proteiinina kylmäsavulohta ja sitruunassa marinoituja katkarapuja. Kasviksina sisään sujautettiin porkkanaa, kurkkua, retiisiä, avokadoa, kevätsipulia, romainesalaattia, minttua, korianteria, rucolan versoja ja mungpavun ituja. Aikalailla perinteisiä rullatäytteitä siis.
 
Rulla ei ole rulla ilman hyvää dippikastiketta. Olen joskus poiminut jo lopetetusta Kauhaa ja rakkautta-blogista nämä kastikeohjeet ja niillä on tyytyväisinä menty. Tällä kertaa tuo perinteinen kastike jäi vähän vaisuksi, chilistä ei löytynyt potkua, joten suosikki oli pähkinäinen. Mutta joskus se on toisinpäin. Molemmat on siis joka kerta tehtävä ;)
 
Perinteinen kastike
 1 valkosipulinkynsi
 tuoretta chiliä maun mukaan
 1/2 limen mehu
 1 rkl sokeria
 1 tl riisietikkaa
2 rkl vietnamilaista kalakastiketta
1 dl vettä
Silppua valkosipuli ja chili aivan hienoksi ja sekoita kaikki ainekset keskenään.
 
Maapähkinävoikastike
4 rkl sokerioimatonta maapähkinävoita
 2 rkl hoi sin -kastiketta
sokeria (sen mukaan, kuinka makeaa hoi sin -kastiketta käytät)
 1 dl vettä
Sekoita kaikki ainekset keskenään.

4 kommenttia:

  1. No on kyllä väriterapiaa tänne sadesään keskelle. Ja erikoisen maukasta sellaista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välttää vaan visusti vilkuilemasta ulos ja pitää katseen tiukasti kiinni ruokapöydässä ;D

      Poista
  2. Väriterapiaa tosiaankin; ihania kuvia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasviksissa ja hedelmissä on kyllä niin mielettömän hienoja värejä kun vaan malttaa katsoa ennen suuhun sujauttamista :) Kiitos Maikki!

      Poista