tiistai 6. toukokuuta 2014

HERKULLINEN JUHLA-ATERIA /// PAAHDETTUJA KASVIKSIA, UUNILOHTA JA PUNAVIINIÄ






Palataan hetki ajassa taaksepäin, pääsiäiseen. Pitkän perjantain iltana saimme mahdollisuuden herkutella miehen kanssa kahdestaan. Teimme uunilohta, mutta aivan erilaisilla kasvislisukkeilla kuin normaalisti. Yleensä uunikasviksissa on tullut käytettyä lähinnä perunaa, porkkanaa, sipulia ja kesäkurpitsaa. Nyt lohen pariksi pääsivät fenkoli (jota olen tähän asti karsastanut), purjo ja palsternakka sekä perunaa ja punasipulia. Kasvikset pyöriteltiin valkospipuli-hunaja-yrttiöljyssä ennen paistoa ja ai että ne olivat maukkaita sopivasti paistuneen lohen kera! Löysin itseltäni uuden suopean makuhermon fenkolia kohtaan, sitä haluan lohen kanssa maistaa uudestaankin. 

Vaikka helposti jumiutuu ajatukseen, että kalan kanssa olisi oltava valkoviiniä (silloin kun viiniä ylipäätään nauttii), tähän juhla-ateriaan sopi hyvin vuoden viini 2014 uuden maailman 11-17euron sarjan hopeamitalisti Vicarage Lane Canterbury Pinot Noir Uudesta-Seelannista (suomalaisen Satu Lappalaisen osittain omistamalta viinitilalta). Yleensä tykkäämme rehevimmistä ja täyteläisimmistä punaviineistä, mutta tämä oli erittäin hyvä makupari rasvaisen kalan kanssa. Miellyttävä uusi ruokaviini-tuttavuus, joka olisi meiltä muuten varmasti jäänyt sokkona ostamatta hintansa vuoksi. Viinin tarjosi meille testattavaksi Servaali Oy, Marsaana Communicationin kautta. 

Uunilohi kasvispedillä
500g merilohta
1rkl silputtua tilliä
puolikkaan sitruunan mehu
merisuolaa
rouhaisua mustapippuria

2 punasipulia lohkoina
3 isoa perunaa lohkoina
1 purjo n. 5cm pituisena, halkaistuna
1 fenkoli lohkoina
2 palsternakkaa  lohkoina
kastike
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
1tl hunajaa
2rkl tuorettaa lehtipersiljaa
1tl kuivattua timjamia
1,5tl merisuolaa 
0,5dl oliiviöljyä
pari rouhaisua mustapippuria
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja pyörittele kasvikset huolellisesti kastikkeessa. Levitä kasvikset uuninpellille ja paista niitä 180C-asteisessa uunissa n.30min.
Nosta lohifile kasvisten päälle, mausta se suolalla ja pippurilla. Pirskottele päälle hieman oliiviöljyä ja ripottele tillit pinnalle. Paista 200C-asteessa n.25min, kunnes kala on kypsää. 
Nauti.

Inspiraatio ohjeeseen Sara LaFountainilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti