tiistai 11. syyskuuta 2012

Syksyn herkut, yliajettuna tai ilman

Kun törmäsin tähän ohjeeseen jouduin tavaamaan sitä useampaan kertaan kun "yliajettu jauhelihapihvi" kuulosti jokseenkin epäilyttävältä ja toi lähinnä mieleen "road killin"...


Onneksemme en kuitenkaan sulkenut sivua vaan jatkoin tavaamista (joku siinä selkeästi silti kiehtoi) ja ruoka päätyi meidän lauantaimenuun. Tulikin tosi maukas muunnelma jauhelihapihville (eikä siis todellakaan yliajettu vaan yrttirollattu ;D) joka maistui koko porukalle. Alkuperäinen ohje löytyy Länsi-Savon sivuilta, alla meidän muunnelma. Lisukkeeksi tehtiin kukkakaalimuussia, joka uppoaa meidän lapsiin, ja itsellekin, huomattavasti paremmin kuin perunainen sukulaisensa vaikka muuta eroa niissä ei ole kuin pääraaka-aine. Aiemmin päivällä metsäretkeltä löytyi vielä metsäsieniä jotka voissa paistettuina kruunasivat aterian. Lapsillekin on sienet alkaneet maistua kun ovat itse niitä päässeet keräämään. Tytär (3v) on erikoistunut kantarellien etsintään ja poika (1,5v) suppilovahveroihin. Meidän syksyiset superherkut.




Yrttirollattu jauhelihapihvi (4kpl)
400g rotukarjan jauhelihaa
2dl kuohukermaa
1 kananmuna
4 siivua pellavarouhe-/kauraleipää murustettuna (sauvasekoittimella)
pieni sipuli hienonnettuna
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
muutama rouhaisu mustapippuria myllystä
suolaa
voi-öljyseosta paistamiseen
3-4rkl tuoreita yrttejä (meillä timjamia ja basilikaa) hienonnettuna

Mittaa kulhoon kerma sekä leipärouhe. Anna turvota n.15minuuttia. Lisää seokseen kananmuna, jauheliha, sipulit, pippuri sekä suola ja sekoita seos tasaiseksi taikinaksi. Muotoile taikinasta paksuja pihvejä ja paista niitä voi-öljyseoksessa paistinpannulla n.5min/puoli. Kierittele vastapaisetut pihvit yrttisilpussa ja aseta tarjolle.


Kukkakaalimuussi
Keitä pilkottu kukkakaali kypsäksi vähässä vedessä. Valuta liika vesi pois ja soseuta kukkakaali sauvasekoittimella. Mausta yrttisuolalla (meillä Maldon Provence). Välillä olemme sekoittaneet joukkoon vajaan purkin ranskankermaa, tällä kertaa nokareen voita ja luomu kevytmaitoa.

2 kommenttia:

  1. Olipas herkullinen lauantai.

    Mä taas oon sydän sykkyrällä kun tuos meidän nurmikon/metsän laidalla kasvaa nyt hirviästi kaikkia mulle tuntemattomia sieniä, en tohdi sattuakkaan kun pelkään, ettää Maitotyttö saa herätyksen ja alkaa napsia suuhunsa...

    VastaaPoista
  2. Oli tosiaan herkullinen! Ihan tuli nälkä itselle kun sitä tässä kirjoitellessa ja kuvien muodossa muisteli :D

    No joo, onneksi meillä ei pihalla kasva sieniä... Ihan vaan tuo rajoitettu olotila kun yhdessä mennään metsään ja koko ajan kuljetaan vieressä. Se ei varmaan auta sun nyt kun ottaa sienikirja käteen niin tiiät tarkkaan mitä siellä kasvaa jos vaikka vahinko sattuis käymään. Tai sitten saat helpotuksen, ja pääsetkin pistämään ne pannuun! :)

    VastaaPoista