lauantai 15. lokakuuta 2011

Lempiruokaa

Tässä lopultakin ruoka, joka olisi pitänyt postata jo ikuisuuksia sitten. Tästä on tullut yksi meidän suosituimmista aterioista silloin kun halutaan jotain todella maukasta todella helposti ja nopeasti. Itse menen jopa niin pitkälle että annan tälle tämänhetkisen lempiruokani tittelin. Minulle tämä edustaa sitä comfort foodia, lohturuokaa, mukavuusruokaa mitä se nyt onkaan. Paljon makuja, pehmeää ja lämmittävää. Ja se helppous pisteenä i:n päälle. Miten näin helpolla voikin saada aikaan jotain näin hyvää?

Kyseessä siis kotijuustocurry eli yksi muunnelma intialaisesta palak paneerista. Tuon paneerin eli juuston voisi tehdä itsekin melkoisen helposti esim. tällä ohjeella mutta vielä emme ole kokeilleet sitä. Testailun kautta parhaaksi olemme meille todenneet Valion kotijuuston. Siinä on lämmitettynä mukavan sitkas purutuntuma ja maku on herkullinen. Currytahnana olemme käyttäneet niin intialaista mietoa currytahnaa (Rajah) kuin thaimaalaista punaista tulisempaakin tahnaa. Kun pikku-herra sai vatsanpuruja äidin syömästä valkosipulista parin kuukauden ajan, niin tahna tehtiin itse (kaikissa tutkimissamme valmistahnoissa oli valkosipulia). Siihen on laitettu n. 2rkl tomaattipuretta, 1-2tl chilisosetta, 2 mm (maustemitta) kurkumaa, 2mm korianteria, 2mm juustokuminaa, ripaukset inkivääriä ja kanelia sekä rouhaisu mustapippuria. Vähän aina maun ja hetken mukaan määriä säädellen. Joskus "maitotuotteena" on käytetty pelkkää kookosmaitoa, mutta jotenkin tuo jugurtin happamuus sopii tähän niin hyvin että mieluummin laitetaan molempia tai useimmiten vain jugurttia.

Lisäys 27.10. Näillä määrillä ruokaa tulee noin 5-6 annosta eli aikas reippaasti. Meillä tehdään silti aina sama määrä kun tämä on onnekkaasti myös lämmitettynä hyvää :)

Kotijuustocurry eli palak paneer

1 iso sipuli silputtuna
n.4rkl mietoa currytahnaa tai vähemmän jotain muuta tulisempaa
1rkl öljyä
500g tomaattimurskaa
2 vihreää paprikaa isohkoina kuutioina
200ml kookosmaitoa
250g Turkkilaista jugurttia (tai kuten meillä usein, ei lainkaan kookosmaitoa vaan 500g jugurttia)
150g pakastepinaattia
500g (2rs) kotijuustoa n2x3cm kuutioina
Kuulota sipuli öljyssä currytahnan kera. Lisää paprikat ja pehmitä niitä pari minuuttia. Lisää tomaattimurska ja pakastepinaatti. Kun seos porisee kunnolla lisää jugurtti (ja kookosmaito) sekä kotijuustokuutiot. Anna lämmetä ja tarjoa riisin kera.



Kuva ei tee tälle ruoalle oikeutta ja se onkin se syy miksi postausta on näin kauan joutunut odottamaan. Jotenkin sitä haluaisi esitellä oman suosikkinsa parhaassa mahdollisessa valossa, mutta aina se ei ole mahdollista. Kaikki ihana ei vain ole kuvauksellista :) Tässä tämä nyt on, villiriisi-basmatiseoksen kera. Siten miten se meillä syödään. Peruslautaselta konstailematta.

8 kommenttia:

  1. No kuule, mun mielestä tämä kuva on oikein onnistunut. Intialaiset ruuat ovat kylläs siitä ärsyttäviä, että ne ovat niin herkullisen makuisia, mutta vihoviimeisiä mössöjä yleensä kuvattavaksi.

    VastaaPoista
  2. No kiitos! Eihän sitä mössöä kuvassakaan muuksi muuta, mutta olis siihen jonkun ahaa-elämyksen voinut ehkä tarjoilu(lavastuksen) suhteen keksiä. Mut mössö mikä mössö - herkullinen sellainen =)

    VastaaPoista
  3. Nam, kuulostaa herkulliselta! Tätä kokeillaan vkonloppuna.

    VastaaPoista
  4. Samaa mieltä Nannan kanssa, ihan turhaan harmittelet kuvaa. Jo kastikkeen väristä näkee, että siinä on varmasti myös makua. Olen viime aikoina löytänyt kotijuuston, mutta lähinnä työpaikkaruokalan salaatissa, tätä on kiva testata.

    VastaaPoista
  5. Anonyymi, maukasta viikonloppua! :)

    Suolaa ja hunajaa, kai se sitten on uskottava että kuva on kuvaava :) Kiva kun kommentoit niin löytyi omalle lukulistalle uutta hyvää tutkittavaa!

    VastaaPoista
  6. Kuvasta viis, tää oli ihanaa, kiitos ohjeesta! Ainoa vaan, että tota tuli meillä ainakin ihan mielettömästä (2 litran kattila ihan täyteen!), vaikka kerrankin olin seuraavinani ohjetta liikoja säveltämättä!

    Ja pienoiselta mokaltakaan en voinut välttyä: käyttämäni vihreä currytahna oli niin vahvaa, että söimme ruokaa kyyneleet silmissä :) (Tai ehkä kyyneleet tulivatkin siitä, että ruoka oli niin hyvää, mene ja tiedä :D)

    VastaaPoista
  7. Inez, niin tuosta tais unohtua se pieni sivuseikka että tuota tulee tosiaan n.5-6 annoksen verran... Ihan hyvä kun muistutit, pitää lisätä se ohjeeseen! Itse olen ollut vaan tyytyväinen kun sitä on paljon kun se maistuu myös lämmitettynä =)

    Oho, nuo currytahnat aina hämää, meillekin on joskus jossain toisessa ruoassa käynyt noin. Itkettävän hyvää, eihän se oo paha ;D

    VastaaPoista
  8. Tämä oli niiiiiin hyvää! Sekä sopivan simppeliä ja nopeaakin. Kiitos reseptistä 😊

    VastaaPoista