sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Itsenäisyyspäivän menu

Nyt äkkiä itsenäisyyspäivän loputkin herkut esiin, ennenkuin iskee joulu ihan totaalisesti päälle. Vietettiin itsenäisyyspäivää hyvien ystävien ja erinomaisen ruoan seurassa. Mentiin piiiitkästä aikaa pitkän kaavan mukaan; alkupala, pääruoka, jälkkäri. Kaikki tekivät oman osuutensa (meidän heiniksi jäi alkuruoka, pääruoan perunat ja erilaiset leipäset, pääruoan pääainekset tulivat toisen ystäväperheen mukana ja kakku toisilta ystäviltä), joten kenellekään ei jäänyt suurta urakkaa ja ruokailu eteni perunoiden kypsymistä lukuunottamatta sujuvasti. Ateria koostui Suomea aikoinaan omistelleiden maiden mauista, eli alkupala Venäjältä, pääruoka Ruotsista ja loppuhuipennukseksi jälkiruoka Suomesta. Aivan ihanaa yhdessäoloa ja hyvää ruokaa, joista tuntuivat nauttivan niin aikuiset kuin lapset. Tai no toinen lapsista sai maistella ruokia vasta äidinmaitoon imeytettynä, mutta Pikku E mutusti varsinkin kalkkunaansa tyytyväisenä :) Ruokailutila oli "hieman" ahtaan oloinen pöytä täyspitkäksi levitettynä, mutta siihenkin on onneksi tulossa helmikuun lopussa muutos uuden asunnon muodossa ;)



Alkuruoaksi nautiskeltiin parasta borssikeittoa (tai borsch tai borŠtŠok) mihin on tullut törmättyä. Aineksia katseltiin kirjasta "Urho Kekkosen pöydässä" mutta siihen ei oltu merkitty määriä ollenkaan, joten aikalailla sovellukseksi tekeminen meni. Se mikä kirjan ohjeessa oli varmasti maistuvan keiton avain, oli se että punajuuret ensin haudutetaan uunissa pehmeiksi. Samoin osasta punajuuria tehdään punajuurimehua keiton mausteeksi. Keiton kanssa tarjoiltiin kirjan suosittelemia tattaripuuro-ohukkaita, joihin niihinkään ei sen tarkempaa ohjetta ollut, mutta hyvin nämä omat tekeleet keiton kanssa tosiaan sopivat! Ohjeet tässä sen mukaan miten me ne toteutimme.

Borssikeitto
400g raakoja punajuuria (+200g punajuurimehua varten)
2 keskikokoista sipulia hienonnettuna
2 keskikokoista porkkanaa ohuina suikaleina
250g kaalia ohuina suikaleina
2rkl voita
½l kasvislientä
½l vettä punajuurimehuun
1-2rkl viinietikkaa
½tl suolaa
maustemitta cayennepippuria
2rkl tuoretta tilliä silputtuna
smetanaa
Leikka punajuurista kannat pois. Revi uunivuoan pohjalle ja reilusti reunoille pala foliota. Laita punajuuret uunivuokaan folion päälle, lorauta pinnalle 2rkl oliiviöljyä ja käännä loppu folio punajuurten päälle. Hauduta uunissa kunnes punajuuret ovat kypsiä ja pehmeitä. Sen jälkeen kuori ne ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi.
Kuori loput punajuurista ja raasta ne ohueksi silpuksi. Laita ne kiehuvaan veteen ja hauduta kunnes mehu irtoaa. Siivilöi mehu talteen.
Kuulota kaalia, sipulia ja porkkanoita kattilassa voissa. Lisää kasvisliemi ja keitä kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Lisää haudutetut punajuuret ja hieman punajuurimehua, kiehauta. Mausta viinietikalla, suolalla ja cayennepippurilla. Laita myös tillit joukkoon. Kaada lopuksi loput punajuurimehusta. Tarjoa keiton kera smetanaa ja tattariohukaisia.



Tattariohukaiset
Keitä sakea puuro rouhituista tattarisuurimoista. Meillä oli valmiiksi tattarihiutaleita, joten tein puuron niistä. Kun puuro on jäähtynyt, ota siitä sormin pieniä palasia, jotka muotoilet letun mallisiksi. Pyöräytä kakkarat (hyvässä) leipäraasteessa ja paista ne pannulla voissa.
Lisäruoat tarjotaan eri lautasella, eikä niitä koskaan panna keittoon.



Pääruoan kalkkunaohje on täältä ja se oli hyvää. Meillä tarjolla ollut kalkkunanrintafile oli 2kiloinen, joten ystävät olivat lisänneet marinadin ainesten määrää sen mukaan. Mitään tuon kummallisempia mausteita kuin suolaa, valkopippuria, valkosipulinkynsiä ja tuoretta timjamia siihen ei näköjään tarvita kun tulos on jo tosi maukas! Kastike keitettiin ihan kermasta (eikä mistään isoäidin kermakastikkeesta kuten ohjeessa). Sinne sitten perus suola ja pippuri, suurusteeksi maissijauhoa ja ohjeen mukaiset viinirypäleet ja konjakkia. Nam! Kalkkuna paistettin paistopussissaan aluksi 200C asteessa joka tiputettiin 45 minuutin jälkeen 125C asteeseen. Kalkkuna on kypsää kun paistomittari näyttää 80C astetta (n.1½-2tuntia). Koska perunat lykättiin uuniin perään liian myöhään ja niitä jouduttiin odottelemaan, sai kalkkuna vetäytyä rauhassa reilut puoli tuntia ennen leikkaamista. Oliko kiinni siitä vai mistä, mutta paistoaste ja linnun mureus oli kerrassaan täydellinen! Perunaohje tässä erikseen, koska se on mukailtu monesta eri lähteestä.



Hasselbackan perunat
10 isoa pitkulaista perunaa
40g voita sulatettuna
suolaa ja pippuria
3rkl leivänmurusia (korppujauhoa)
3rkl parmesaaniraastetta.
Leikkaa perunoihin veitsellä syviä viiltoja (n.3/4 matkalta) puolen sentin välein. Sivele perunat voilla (20g), mausta suolalla ja pippurilla ja laita ne uunivuokaan. Paista perunoita 175C asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Levitä päälle loput voit, leivänmurut ja parmesaani. Paista kunnes perunat ovat kypsiä, ja kauniin kullanruskeita.



Koska ruotsalaiseen juhlapöytään kuuluu näkkileipä olennaisena osana, leivoin minäkin elämäni ensimmäistä kertaa omaa näkkileipää. Siitä tuli ihan mielettömän hyvää ja sitä tehdään jatkossa usein. Ohje omassa postauksessaan!



Jälkiruoaksi nautiskeltiin ystävän tekemää sinivalkoista itsenäisyyspäivän kakkua tällä ohjeella toteutettuna. Mustikkarahkatäyte oli todella ihanaa ja kakku ihan täydellisen mehevä. Pikku E olisi syönyt kakun täytettä vaikka kuinka jos vaan oltaisiin annettu...


4 kommenttia:

  1. Nam! Onpa herkullisen näköiset tarjoilut :-)

    VastaaPoista
  2. Kyllä oli minustakin hieno menu! Ja hauska idea siinä ;) Kaikki varmasti maistuisi myös täällä...

    VastaaPoista
  3. Kiitoksia kaikille! Nyt pitäiskin keksiä uusi syy "juhlaan" niin voisi ottaa uudestaan - uudella menulla toki kuitenkin ;)

    VastaaPoista