lauantai 20. helmikuuta 2010

Syödään kalaa

Viime viikkoina olemme lauantaisin keskittyneet syömään kalaa, kun sen saanti on viikon varrella niin vähäistä. Jotenkin sitä ei vaan jaksa alkaa ilta-ateriaksi kokkaamaan, vaikka tosi nopeastihan vaikka jonkun kalafileen pannulla paistaisi. Kalatiskin tarjonta on ollut näin kylmien vesien aikaan ilahduttavan laadukasta ja kalalajeistakin löytyy monenlaista hyvää mistä valita. Muutama viikko sitten selasimme vanhaa Jamie Oliverin Alastoman kokin paluuta ja inspiroiduimme sivulta 162 köllöttelevästä kokonaisesta kirjolohesta.


Kala paistetaan uunissa kokonaisena, reilusti oman valinnan mukaisilla yrteillä ja sitruunaviipaleilla täytettynä. Lisukkeena yksinkertaiset, mutta maistuvat viipaleperunat ja kerrassaan loistava piparjuurella maustettu pähkinä-ranskankermakastike.Ihan hurjan maistuva kokonaisuus! Ensimmäisen kerran teimme tämän taimenesta, joka oli minusta aivan täydellistä. Toisen kerran nieriä, johon siitruunaviipaleiden lisäksi puristettiin lisäsitruunaa ennen paistoa, oli hra Patalinnun suosikki. Viime kertaiset siiat tarjottiin perunoiden lisäksi tällä jouluna tutuksi tulleella katkarapu-avokadosalaatilla, ja ateria oli jälleen kerran täydellinen. Kyllä tämä kokonaisen kalan paistaminen on helppoa. Lopputulos on supermaistuvaa ja asunto ei ole lainkaan kalankäryssä kun paisto tapahtuu mukavasti uunissa. Meille maistuu näin, mites teille?

Uunissa paistettu kokonainen kala
kokonainen kala tai kaloja, noin 3-400g / syöjä (mukaan laskettu pää, evät ja selkäruoto)
taimen, nieriä, kirjolohi, siika...
Sitruuna
Tuoreita yrttejä (meillä timjamia ja salviaa)
Suolaa ja mustapippuria
Kuivaa kala / kalat talouspaperilla. Leikkaa kylkiin viillot selkärangasta vatsaan päin muutaman sentin välein. Hiero kaloihin suolaa, öljyä ja pippuria sekä pinnalle, että sisään. Täytä kalat sitruunaviipaleilla ja tuoreilla yrteillä. Yrttejä saa laittaa reilulla kädellä useita oksia. Nosta kala / kalat öljyttyyn uunivuokaan ja pane se uunin yläosaan. Paista 250C asteisessa uunissa 15-20min.



Viipaleperunat
500g perunoita
oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
Pese ja halutessasi kuori perunat (me emme ole kuorineet). Leikkaa perunat noin sentin paksuisiki kiekoiksi. Kuivaa kiekot talouspaperilla ja voitele ne öljyllä. Mausta perunat suolalla ja pippurilla ja levitä ne tasaisesti uunipellille. Jamien mukaan perunatkaan eivät tarvitse kuin 15min, me olemme pitäneet niitä reilut puoli tuntia. Laitamme perunat ensin noin 10 minuutiksi yksinään, sitten kalat mukaan samaan uuniin ja olemme paistaneet vielä n10min kun kalat on otettu pois. Kannattaa miettiä haluatko perunat vain kypsinä, vai myös hieman rapeina ja kullanruskeina :)



Piparijuurikastike
2dl ranskankermaa
1 reilu rkl piparjuuritahnaa
75g kuorittuja saksanpähkinöitä
Rouhi pähkinät kevyesti. Pähkinänpalaset saavat olla ihan reilun kokoisia ja selkeästi tunnistettavia. Sekoita ranskankerma, piparjuuri sekä pähkinät keskenään. Voit lisätä myös hieman suolaa, pippuria ja sitruunamehua maun mukaan.

5 kommenttia:

  1. Kala onkin noin uunissa paistettuna ihanaa! Hienon näköiset pullat muuten tuossa alempana...

    VastaaPoista
  2. kokonaisena kokattu kala on tosi näyttävän näköinen. tästä saamme varmasti matskua uusien kalalajien kokeiluun, tänksistä!

    VastaaPoista
  3. Yaelian: niin on! Ei ole kyllä vielä koskaan mennyt pieleen, vaan on aina hyvää - missä vain. Kiitos pullakehuista :)

    Merituuli: Musta se on mielenkiintoista, että kala on näin tosi houkuttelevan näköinen, mutta lampaat, kanit ynnä muut aiheuttaisivat hieman erilaisia tunteita jos kaikkinensa eteeni kannettaisiin... Huomattiin itsekin (taas) kuinka tosiaan kalalajeja kannattaa vaihdella, eikä aina tyytyä vanhoihin tuttuihih. Hyviä on niin monia :)

    VastaaPoista
  4. meillä kyllä tuotiin häissä kokonainen, palvattu sika paareilla sisään ja musta se oli tosi herkullinen sekä näyltä että maulta. ehkä se johtui siitä ettei sitä esitelty maha auki sitruunat sisällä :D

    VastaaPoista
  5. Nyt kun sanoit, niin kieltämättä mua on aina houkuttanut Asterixin ja Obelixin kokonaisena vartaassa paistetut villisiat, joita ne kiskoo lukemattomia määriä. Mut ei oo niilläkään tosiaan sitruunoita mahasta ulos pilkottamassa =)
    Tuossa aiemmin kommentoidessani visualisoin pöydälle lampaan tai lehmän pään ja se ei houkuttele kyllä edelleenkään...

    VastaaPoista