sunnuntai 22. helmikuuta 2009

Herkullista Thai kanaa

Tämä Thaimaalainen ruoka on yksi suosikeistamme. Se on valmista currytahnaa käyttäen helppo valmistaa, ja makuja löytyy moneen lähtöön. Rouvan Bangkoklainen kollega on myöskin nimennyt kyseisen ruokalajin lempiruoakseen. Hänen mukaansa valmistuksessa tärkeintä on käyttää tuoretta kookosmaitoa (tai oikeastaan kookosvettä – coconut water) ja pinnalle pitää ripottaa viipaloitua tuoretta vihreää chiliä, jotta annos on kaunis tarjottaessa. Tästä meidän versiosta puuttuivat nyt tällä kertaa molemmat tärkeät elementit. Tuoretta kookosta on hieman vaikeaa löytää, tai ehkä ennemminkin käyttää – kookosmaitopurkki aukeaa huomattavasti helpommin kuin kookospähkinä ja on myös edullisempaa... Tuore vihreä chili puolestaan unohtui kauppaan, joten sitäkään ei tässä presentaatiossa ole nähtävissä. Meille tämä maistui hyvin näistä puutteista huolimatta. Pienenä triviaalitietona kollega mainitsi vielä, että kyseinen ruoka, kuten myös muut kookosruoat, on erityisen hyvää raskaana oleville.Thaiuskomuksen, tai tiedon, mukaan kookosvesi tuo syntyvälle lapselle kauniin ihon.

Vihreissä currytahnoissa on eroja ja purkkia ostaessa kannattaa katsoa ja miettiä tarkkaan minkä vahvuisena currynsa haluaa. Edellisen kerran ostimme Spice Upin tahnaa, joka osoittautui hyvin miedoksi (kuten purkissakin luki), eikä tulisuutta löytynyt valmiista curryateriasta oikeastaan nimeksikään. Tällä kertaa ostimme Blue Dragonin vastaavaa tahnaa. Emme tutkineet purkkia sen tarkemmin kun aloimme ruokaa valmistamaan ja sen huomasimme lopputuloksessa. Edellisestä kerrasta ”viisastuneina”, päätimme kauhoa tahnaa puoli purkkia (1-2rkl:n sijaan) annokseen, että saisimme hieman enemmän potkua mukaan. Kun olimme saattaneet ainekset pannuun, maistelimme tietenkin tuotostamme ja ilmeet olivat näkemisen arvoiset – chilissä tosiaan löytyi! Purkki käteen ja lukemaan ja selvisi että kyseinen tahna olikin sitten luokiteltu extra hotiksi :D Onneksi hieman tavallista pidempi hauduttaminen sekä fariinisokeri lievensivät tulisuutta, ja meille chiliset ruoat kyllä muutenkin maistuvat, joten ruoka ei todellakaan jäänyt syömättä. Ensi kerralla ehkä kuitenkin tutkimme purkkimme hieman tarkemmin, ennenkuin alamme säätää reseptissä mainittua määrää...


Vihreä kanacurry
1rkl öljyä
1 suikaloitu pieni sipuli
1-2rkl vihreää currytahnaa
3dl kookosmaitoa
300g broilerisuikaleita (tai itse vaikka reisifileestä pilkottuja paloja)
100g vihreitä papuja lyhyiksi paloiksi pilkottuna
6 kaffirlimetinlehteä tai 1tl murskattuja kuivattuja kaffirlimetinlehtiä (löytyi meidän lähikaupasta)
1rkl kalakastiketta
1rkl limen mehua
1tl hienoksi raastettua limen kuorta
2tl fariinisokeria
Tuoretta vihreää chiliä
Tuoreita korianterin lehtiä
Kuumenna öljy wokissa tai paistinpannussa. Lisää sipuli ja currytahna ja paista n.1 minuutti koko ajan sekoittaen. Lisää kookosmaito ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää broilerinpalat, pavut ja limetinlehdet, vähennä lämpöä ja keitä hiljalleen n.20min tai kunnes broileri on kypsää. Lisää kalakastike, limen mehu, limen kuori sekä fariinisokeri ja sekoita. Koristele tuoreilla vihreän chilin viipaleilla sekä korianterin lehdillä ja tarjoa (Thai)riisin kera.
Kuva on kaikkea muuta kuin houkutteleva, mutta uskokaa pois että tämä on todella hyvää! Ja koska currykuva on niin ankea, mukana myös mehukas jälkiruoka mango :)
Edit 310509 Currykuvakin nyt edes hieman edustavampi

8 kommenttia:

  1. Vihreä kanacurry on munkin lempi thaimaalaista! Currytahnan voi hakata myös itse, niin saa juuri sitä mitä haluaa :) Upeasti pilkottu mango muuten!

    VastaaPoista
  2. Kiitos mangokehuista Nemo :) Helpotti kyllä syömistä huomattavasti kun ensin jaksoi hieman väkertää.
    Pitäisi tosiaan varmaan joskus kokeilla itse tuon currytahnan tekemistä niin ei tarvitsisi purkin chili-asteita ihmetellä ;)

    VastaaPoista
  3. Hei, osaisitko sanoa, miten Bangkokista voisi hankkia hyvää valmista currytahnaa? Millä nimellä, minkänäköistä, mistä kannattaisi etsiä?

    VastaaPoista
  4. oikein paljon onnea teille "projektin johdosta". hetki ollaan pois ja sitten siellä täällä ja tuolla poukkoilee mininkokoisia, muttei minikokoisia uutisia!

    VastaaPoista
  5. Patalintu saa taas haasteen meemiin. Tarkemmat tiedot mistä on kyse KC:n blogista:)

    VastaaPoista
  6. Ihan on nyt kyllä jäänyt kommentit huomaamatta, pahoittelut viivästyksestä!

    Rauna, en osaa suoraan sanoa muuta vinkkiä kuin sen Blue Elephantin jota saa ihan Bangkokin lentokentältä :) Se ei tosin ole ehkä kaikkein autenttisin. Voin kysellä kollegalta jos hän osaisi antaa hyvän vinkin merkistä ja ostopaikasta.

    Hyppysellinen - kiitos onnitteluista! :) Siinäpä se syy myös tähän blogihiljaisuuteen, ensin ei ruoka maistunut, ja nyt vaan väsyttäis... Jospa sitä nyt löhöloman kunniaksi saisi taas rästireseptejä talteen :)

    KC - kiitos haasteesta. Voipi olla että tämä haaste jää vastaamatta, mutta katsotaan nyt jos tässä virkistyisi.

    VastaaPoista
  7. Laitetaanpas itsellekin tänne talteen jos vaikka joskus taas pääsisi Bangkokiin. Paikallinen ystävä suositteli vihreäksi currytahnaksi sellaista merkkiä kuin "LOBO". Pitäisi löytyä useimmista paikallisista supermarketeista, on helppo kuljettaa ja säilyy hyvin jääkaapissa.

    VastaaPoista
  8. Onpa herkullisen näköistä! Tätä pitää kyllä koittaa vaikkapa ensi viikonloppuna!

    VastaaPoista