keskiviikko 12. marraskuuta 2008

Piimäinen kinkkupiiras

Tämän piirakan piti seurata jonkin ilmaisjulkaisun kinkkuquiche ohjetta, mutta muuttui matkalla niin paljon, että siitä reseptistä ei ole enää jäljellä kuin kinkku. Ensiksi alkoi hirvittää valmistaikinan käyttö pohjaan – vaikka emme mitään leipureita ole, niin piirakkapohja sentään meiltäkin onnistuu useimmiten. Ja tämä pohja on erityisen suositeltava, kun siinä on suorastaan mitätön osa normaalista piirakkataikinoihin upotetusta voista. Pohja on poimittu ystävän ohjeistamasta feta-kasvispiirakasta. Kiitoksia kovasti A.N., mikään muu taikina ei enää meidän piiraisiin kelpaa :)

Täytteeseen olemme yleensä ohjeiden mukaisesti käyttäneet kermaa, ranskankermaa, kermaviiliä ja/tai ruokajugurttia. Kermaa kerkisimme jo ostaa tätäkin varten, mutta jotenkin se ei oikein tuntunut arkipiirakkaan soveliaalta. Kaapista löytyi vuorokauden verran käyttöpäiväsuosituksen ylittänyttä luomupiimää, ja päätettiin kokeilla mitenkäs se täytteessä toimisi. Ja sehän osoittautui kerrassaan erinomaiseksi! Piirakan rakenne oli täydellinen ja maussa ilmenevä lievä ”happamuus” oli niin hyvää, että ensi kerran käytämme piimää varmasti ihan tarkoituksella.



Pohja

1dl lämmintä vettä
12g kuivahiivaa
Ripaus suolaa
25g voita
2½dl jauhoja

Täyte
3 luomu kananmunaa
3dl luomupiimää
1dl kevyt maitoa
Kuivattua oreganoa
Mustapippuria
Ripaus suolaa
2rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna
½ punttia tuoretta timjamia
200g ylikypsää saunapalvikinkkua pieninä kuutioina
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
½ punainen paprika kuutioina
15 vihreää oliivia
150g juustoraastetta (meillä emmental-mozzarella)

Sekoita täytteen ainekset keskenään ja anna kohota liinan alla n.½ tuntia tai kun se on kutakuinkin kaksinkertainen. Kuulota sipuli, valkosipuli ja paprika paistinpannussa. Sekoita kananmunat, piimä, maito ja mausteet ensin keskenään. Lisää joukkoon kinkkukuutiot, oliivit ja yrtit. Lisää myös kuulotetut kasvikset kun ne ovat hieman jäähtyneet. Sekoita lopuksi joukkoon 2/3 juustoraasteesta. Levitä taikina sormin painellen öljytyn piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Kaada päälle täyte ja ripota pinnalle loppu juustoraaste. Paista 200C asteessa n.45-50min kunnes piiraan reunat ja juusto ovat ruskistuneet kauniisti.

3 kommenttia:

  1. no en ole minäkään kokeillut piimää tuohon tarkoitukseen. kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  2. Eipä kestä :) Kannattaa tosiaan muistaa piimä hyvänä vaihtoehtona myös piiraisiin. Jos vaikka jää pannacottista yli... ;)

    VastaaPoista
  3. Khih. Se voi olla, ettei se oo sit niin tunnettu, meil suvus sitä kyl värkkäillää ja tykätään :)

    Mun mielest se on ihana ruoka, kun niin älyttömän helppoa, edullista ja variaatioita on miljoonia!

    VastaaPoista