torstai 2. lokakuuta 2008

Kalaista salaattia

Tätä salaattia olemme tehneet jo useamman kerran ja viimeksi muutama viikko sitten. Kun ensimmäisen kerran kokeilimme ohjetta viime joulun aikoihin olimme todella innoissamme ja sen jälkeen olemme tätä tarjoilleet muutamaan otteeseen vieraillekin. Vaikka salaatti on kokonaisuudessan hyvää, joku siinä kuitenkin tuntuu olevan vikana: ensimmäisen kerran se siis aiheutti tyytyväistä hyrinää, toisella kertaa tuntui että jotain ehkä puuttuu, kolmannella kerralla jotain tuntui olevan liikaa ja nyt viimeksi se ei vaan oikein enää maistunut. Varsinaista ongelmaa on vaikea määrittää, sillä kaikki raaka-aineet ovat aina olleet kunnossa ja kaikista aineksista myöskin pidämme. Ilmeisesti vaihtelunhalu on suurempi kuin olemme tajunneetkaan, eikä samaa ohjetta pidä kuluttaa yhden vuoden aikana liikaa. Enää emme tätä tee pitkään, pitkään aikaan. Mutta jos et siis ole vielä kokeillut niin yksi kerta kannattaa! Alkuperäinen resepti on poimittu Maku-lehdestä 6/07.

Ruukiinen kalasalaatti 2:lle
200g siika –tai kuhafileetä
30g voita sulatettuna
Merisuolaa
Valkopippuria
Reilu desi ruisleipää murusina
½dl mustaleima emmental-juustoa raasteena

Kastike
1 kananmuna kovaksi keitettynä
1dl kevytranskankermaa
½rkl vahvaa sinappia
Ripaus sokeria
Ripaus suolaa
Rouhaisu mustapippuria

Salaatti
10cm pätkä kurkkua
2rkl vettä
1-2 tl valkoviinietikkaa
½tl sokeria
Ripaus suolaa
1rkl tuoretta tilliä hienonnettuna
Jäävuorisalaattia

Kuori kurkku, halkaise se ja kaavi pehmeä sisus teelusikalla pois. Viipaloi kurkku. Sekoita kulhossa vesi, etikka, sokeri, suola ja tilli ja laita kurkkuviipaleet joukkoon. Anna maustua jääkaapissa.
Voitele kalafileet voisulalla molemmin puolin (säästä loppu voisula paistamiseen). Mausta fileet suolalla ja valkopippurilla. Leikkaa fileet n. 5cm leveiksi viipaleiksi. Sekoita leivänmurut ja juustoraaste keskenään ja pyörittele kalafileet seoksessa niin että ne peittyvät kauttaaltaan. Laita kalapalat jääkaappiin odottamaan.
Kuori keitetty kananmuna ja irrota keltuainen valkuaisesta. Säästä valkuainen salaattin. Laita keltuainen pieneen kulhoon ja murskaa se haarukalla hienoksi. Lisää ranskankerma ja mausteet ja sekoita tasaiseksi. Laita jääkaappiin maustumaan.
Tarjoiluhetken lähestyessä revi salaatinlehtiä annoksiksi lautasille ja lusikoi kurkkuviipaleet sekä silputtu valkuainen päälle. Paista kalapaloja molemmin puolin miedolla lämmöllä paistinpannulla. Kun kalat ovat kypsiä, laita muutama pala kuhunkin salaattiannokseen ja lusikoi päälle kastiketta. Tarjoile heti. Meillä oli viimeisessä versiossa myös paistettuja keltaorakkaita, kun niitä muutama sattui metsästä löytymään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti