maanantai 23. kesäkuuta 2008

Kreikan maut mielessä ja kielellä

Kreikkalaiset lihapullat eli "Keftedes" lisähöysteineen (Tsatziki, feta-juusto ja raikas salaatti) kuuluvat tällä hetkellä ehdottomiin ruokasuosikkeihimme. Pullat, kuten myös lisukkeet joita on ehdottomasti oltava tarjolla, on helppo valmistaa ja kuitenkin koko ateriasta saa suuhun reilusti makuvirikkeitä. Kreikkalaisille lihapullille taitaa löytyä yhtä monta ohjetta kuin on tekijääkin, tai ainakin kreikkalaista sukua... Meidän pullista puuttuu feta (kun sitä on lautasella muussa muodossa) sekä kaneli ja enemmät yrtit (minttu, timjami, oregano, rosmariini...), mutta niillä saa kyllä mukavaa vaihtelua jos sellaista joskus kaipaa. Eroa löytyy myös jauhelihasta. Me käytämme aina ihan pelkkää naut
aa kun taas Kreikassa ainakin useimmin vähintään yksi osa on lammasta.

Kreikkalaiset lihapullat
400g jauhelihaa
1 kananmuna (sidosaineeksi)
1-2rkl korppujauhoa tai liotettuja (ja käsin kuivaksi puristettuja)leivänmuruja
1 punasipuli pieneksi hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä pieneksi silputtuna
2 tomaattia pieneksi silputtuina (poista siemenet)
10 kalamata-oliivia pieneksi pilkottuna
10 keskikokoista kaprista pieneksi pilkottuna
basilikaa (tai muita yrttejä)
mustapippuria
Puristele aineet käsin hyvin keskenään ja pyöritä niistä pienehköjä pullia. Paista uuninpellillä 225C asteessa n. 20-30min (me pidämme omista lihapullistamme hieman kuivempina, joten siitä ehkä normaalia pidempi paistoaika)


Tsatziki
1prk maustamatonta jugurttia (esim. Total)
½ kurkku
1-2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1rkl hienonnettuja mintun lehtiä
rouhaisu mustapippuria
Laita pala talouspaperia siivilään ja kaada jugurtti siihen. Anna valua jääkaapissa mielellään muutama tunti. Kreikkalaista paksua jugurtia esim. Total ei pahemmin tarvitse valuttaa, mutta kotimaiset maustamattomat jugurtit ovat ilman valutusta ehdottomasti liian vetisiä. Jugurtin koostumus saisi valutuksen jälkeen muistuttaa lähes levitettävää tuorejuustoa. Pilko kurkku pieniksi paloiksi (voi myös raastaa isolla terällä) ja valuta sitä n. puoli tuntia. Päälle voi ripottaa hieman suolaa edistämään veden poistumista. Purista lopuksi kurkuista käsin liiat vedet pois. Sekoita ainekset keskenään ja anna vielä maustua hetki ennen tarjoilua.


Uuni-feta
1 Kreikkalainen fetakuutio (ehdottomasti aito Kreikkalainen)
muutama viipale säilöttyjä jalopenoja
rouhaisu mustapippuria
kuivattua basilikaa ja oreganoa
tilkka oliiviöljyä
Laita fetapala folion päälle. Ripottele sen päälle yrtit, pippuri ja jalopenon palat sekä hieman öljyä. Kääräise folionyytti kiinni ja paista uunissa n. puoli tuntia (kunnes feta on kunnolla lämmintä ja jonkunverran pehmennyt). Nautiskele lihapullien, salaatin tai vaikkapa ihan tavallisen grillipihvin kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti